Wat kan je doen tegen het coronavirus?

Om infecties en virussen tegen te gaan, zoals het nieuwe Coronavirus COVID-19, is het belangrijk dat je een goede weerstand hebt. Een goede weerstand helpt je namelijk voorkomen dat je ziek wordt. Een hoge weerstand krijg je onder andere door voldoende vitamines, mineralen en visvetzuren binnen te krijgen.

 

Vitamine C voor een goede weerstand

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand. Er wordt door de gezondheidsraad geadviseerd om dagelijks 75 mg vitamine C binnen te krijgen. In speciale situaties, zoals bij een griepepidemie, wordt tijdelijk een veel hogere dosis aangeraden. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vitamine C de heftigheid van griep iets kan verlagen en de duur één tot enkele dagen kan verkorten. Het is niet bewezen dat vitamine C ook helpt bij het indammen van het coronavirus maar het is wel aannemelijk. Dus wil je de kans verkleinen om besmet te worden of de klachten verminderen? Neem dan 1 gram (dit is 1000 mg) vitamine C per dag. Vitamine C ofwel ascorbinezuur is heel zuur. Sommige mensen krijgen bij hoge doseringen boven de 250 of 500 mg last van hun maag. Dit kan verder geen kwaad, maar we adviseren daarom wel om je inname te verdelen over de dag en liever niet meer dan 250 tot maximaal 500 mg per keer te nemen. Neem de vitamine C ook altijd in bij de maaltijd. Je ziet vanzelf aan dunne ontlasting als je teveel hebt genomen! En al zijn er mensen die zweren bij 1 gram vitamine C elke dag, wij adviseren deze hoge doseringen alleen gedurende de periode dat griepepidemie in je omgeving op de loer ligt. Wellicht denk je dat je al voldoende vitamine C binnenkrijgt met 2 stuks fruit per dag. Dat is normaal gesproken misschien wel het geval maar als je goed voorbereid wil zijn op het Corona virus gaat het je met je voeding alleen niet lukken. Een sinaasappel heeft bevat bijvoorbeeld 66 mg vitamine C.

  

De antivirale werking van zink

Uit onderzoek is gebleken dat zink de symptomen verbetert en de duur van infecties van de luchtwegen verkort. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 7 mg voor vrouwen en 9 mg voor mannen. VitamineKiezer hanteert als bovengrens voor de dosering Zink in multivitaminen 15 mg. Maar bij een uitbraak van het Coronavirus mag je tijdelijk, dat wil zeggen enkele weken tot enkele maanden, nog wel hogere doseringen nemen. Wij adviseren maximaal 30 mg per dag om te voorkomen dat je een té hoge dosis binnenkrijgt.
Orthomoleculaire therapeuten gaan bij specifieke klachten wel tot 40 mg of nog hoger. Bij doseringen hoger dan 50 mg/dag wordt geadviseerd om tevens een koper supplement te nemen (op een ander tijdstip) om het risico op een koper tekort te voorkomen. Neem dus zulke hoge doseringen nooit zonder consultering van je arts of therapeut.

 

Vitamine D voor een goed immuunsysteem

Daarnaast is vitamine D nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Vitamine D zit in vette vis, halvarine en margarine, maar het grootste deel van vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt door invloed van zonlicht. Vitamine D komt in supplementen voor in de vorm van vitamine D2 en D3. Beide vormen zijn actief, maar vitamine D3 heeft een iets sterkere werking. Uiteindelijk blijft vitamine D uit de zon blijft de beste keuze. In deze periode van het jaar is het echter bijna onmogelijk om voldoende vitamine D aan te maken via de zon. Zelfs als er een zonnetje is, is de straling hiervan te zwak om voldoende vitamine D om te zetten en op te nemen. Dus de voorraad vitamine D die we vorige zomer hebben opgenomen in onze lever en andere vetweefsels begint juist nu aan het einde van de winter op te raken. Daarom heeft het merendeel van de Nederlanders in deze tijd van het jaar behoefte aan extra vitamine D.  Het advies van het voedingscentrum is om dagelijks 10 microgram vitamine D te suppleren. Kinderen, ouderen, mensen met een getinte huid hebben extra suppletie nodig, tot 20 microgram per dag. Orthomoleculaire adviezen gaan eerder richting 25 tot 50 microgram. Zeker als wapen in de strijd tegen het Coronavirus kan het geen kwaad om tijdelijk deze hogere dosering te nemen.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Speciaal voor u